מדריך לטיפול בגור חתולים – התחלה עדינה לחיים עצמאיים
- ד״ר עדי שפירא
- Apr 28
- 4 min read
Updated: Jun 11
גורי חתולים הם יצורים סקרנים, עדינים ומתוקים במיוחד, אך מאחורי עיניהם הגדולות והפרווה הרכה מסתתר שלב חיים רגיש ומאתגר. מהרגע שהם מגיחים לעולם ועד שיגדלו להיות חתולים עצמאיים, הם זקוקים לתשומת לב, טיפול מסור והבנה מעמיקה של הצרכים המשתנים שלהם. לא תמיד האם שם כדי ללוות – ולעיתים אנחנו נדרשים להיכנס לתפקיד. בין אם מצאתם גור נטוש ברחוב, אימצתם אחד מבית אומנה או נולדו גורים בביתכם – חשוב לדעת מה נכון לעשות, מתי להתערב ומתי דווקא לא. בכתבה הזו אלווה אתכם שלב אחר שלב, מהימים הראשונים של גור יונק ועד להתבססות שלו כחתול צעיר, בריא ומאושר.

טיפול בגור חתולים יונק
כאשר מוצאים גור תינוק שננטש ואימו לא שבה לטפל בו, חשוב לפעול בזהירות. יש להשגיח עליו מרחוק שעתיים–שלוש, לבדוק סימנים אם הכל תקין, עדיף להשאירו אצל אימו.
כיצד לזהות גיל הגור?
חבל הטבור נותר עד 3 ימים.
עיניים נפתחות סביב גיל שבוע–שבועיים.
אוזניים מתקפלות ו"מתיישרות" אחרי כ־14 ימים.
שיני חלב מתחילות להופיע בין שבועיים לשלושה שבועות, ועד גיל חודשיים בוקעות כל שיני החלב – קטנות, חדות וחשובות להתפתחות תקינה של הלעיסה.
הזנה:
האכלה כל 2–4 שעות (בשלבים הראשונים) באבקת חלב ייעודית לגורי חתולים בלבד.
שימוש בבקבוק מיוחד – להחזיק את הגור כשהוא שוכב על בטנו וראשו מורם כדי למנוע שאיפת חלב לריאות, יש להימנע מהאכלה במזרק!
טמפרטורת החלב: חמימה כמו גוף האדם (אפשר לבדוק על גב כף היד).
אם הגור מסרב לאכול מהבקבוק או נראה חלש – יש להביאו לבדיקה אצל וטרינר.

מעבר למזון מוצק:
ניתן להאכיל גורי חתולים במזון מוצק החל מהשבוע השלישי שלהם, אך הגמילה היא תהליך הדרגתי שיכול להימשך מספר שבועות. מומלץ להאכיל את האם המניקה ואת הגורים שלה באותו מזון מלא לגורי חתולים בשלב המוקדם של הגמילה כדי לסייע במעבר. בעוד שהם אוכלים את אותו מזון, יש לתת לגורים מזון לח או מזון יבש ולהרטיבו כאשר מתחילים את תהליך הגמילה.
עד השבוע השמיני, הגורים יסיימו את המעבר למזון מוצק ויש להאכיל אותם אך ורק במזון לגורי חתולים באיכות גבוהה.
טיפול בצרכים
עד גיל 3 שבועות יש לעודד מתן שתן וצואה באמצעות גירוי עדין בצמר גפן לח לאחר האכלה – מדמה את ליקוק האם.
יש לשים לב שהתהליך מתבצע כראוי – במידה ואין צואה או שתן במשך יותר מ־24 שעות, יש לפנות לווטרינר.
גמילת צרכים של גור חתולים
עם תחילת הגמילה מהבקבוק, בדרך כלל סביב גיל 3–4 שבועות, ניתן להתחיל להציע לגור אזור מיוחד לארגז החול. מומלץ להניח ארגז שטוח ונמוך עם שכבה דקה של חול או מצע ייעודי לגורים.
יש לעקוב אחרי התנהגות הגור ולמנוע אכילה של החול, שעלולה לגרום לבעיות עיכול.
הארגז צריך להיות נקי, מוגן, ובמקום שקט ונגיש לגור, כדי שירגיש נוח להשתמש בו. מומלץ לנקות את הארגז מדי יום כדי למנוע ריחות לא נעימים ולשמור על היגיינה.

שלבים בגידול גור חתולים לאחר סיום תקופת הינקות
חיסונים וטיפולים מונעים
חיסון מרובע – מגן מפני הרפס, קליצי, קלמידיה וחתלתלת.
חיסון מרובע מתחילים סביב גיל 6–8 שבועות, במנה ראשונה ולאחר 3–4 שבועות מנה שנייה.
עד השלמת החיסונים יש להימנע ממגע עם חתולים אחרים או יציאה מהבית.
טיפול נגד תולעי מעיים: אפשר להתחיל כבר בגיל צעיר, נותנים 2 מנות בהפרש של 10–14 ימים, ואחר כך טיפול מניעתי אחת לחצי שנה.
טיפול נגד פרעושים: באמצעות אמפולות ייעודיות לגורי חתולים.
תזונה
יש לספק מזון יבש ייעודי לגורי חתולים, ניתן להוסיף מעט מזון רטוב כדי לעודד שתייה. מומלץ להימנע מתוספות לא מאוזנות מהבית.
יש להימנע מתוספות ביתיות או חטיפים בגיל הצעיר. כמו כן, יש להיזהר ממזונות רעילים כגון שוקולד, בצל, שום, אבוקדו, ענבים וצימוקים.
** גם פרחים ועציצים מסוימים כדוגמת השושניים עלולים להיות רעילים לחתולים. מומלץ לבדוק על העציצים שיש בבית או לפני שקונים זר פרחים, ולהתייעץ עם וטרינר אם הם בטוחים לגורים.
החלפת שיניים – מה קורה אחר כך?
בסביבות גיל 3–4 חודשים, גורי חתולים מתחילים להחליף את שיני החלב לשיניים קבועות – תהליך שנמשך לרוב עד גיל חצי שנה. בתקופה הזו ייתכנו:
חניכיים רגישות ונפוחות.
ירידה קלה בתיאבון או הימנעות מלעיסה.
לעיתים נשירת שן שנמצאת ליד קערת המזון או צעצוע לעיסה.
זהו תהליך טבעי, אך אם החניכיים נראים מודלקים במיוחד, יש ריח רע מהפה או שהגור מתקשה לאכול – כדאי לפנות לבדיקה וטרינרית. לעיתים נדירות, שיני חלב אינן נושרות לבד וגורמות לדלקת או לבעיות סגר.
התנהלות וסביבה
חשוב לספק לגור סביבה שקטה, בטוחה ונעימה, ללא גירויים חזקים מדי.
מצע חול נגיש בכל עת – כבר בגיל צעיר גורים לומדים להשתמש בארגז חול.
לשלב משטחי גירוד, צעצועים ומקומות מסתור, כדי לעודד סקרנות והתנהגות תקינה.
עידוד התנהגות טובה באמצעות חיזוקים חיוביים – ליטוף, משחק, מילת עידוד.
3–6 חודשים: מוכנים לאימוץ ועיקור
אין להפריד גורי חתולים מאמם ומחבריהם להמלטה עד שהם נגמלו לחלוטין ועברו אקלום. גורי חתולים ממשיכים ללמוד התנהגות חתולית רגילה מאמם עד לשבוע העשירי לחייהם, ולכן על מנת לתת לכל גור את הסיכוי הטוב ביותר להפוך לחתול מותאם היטב, עדיף לחכות לפחות לגיל עשרה שבועות לפני שמאפשרים להם לעבור לבית חדש. ניתן גם להמתין עד לגיל 12 שבועות כדי לאפשר מספיק זמן לסבב החיסונים.
עיקור מתבצע לרוב סביב גיל 4–6 חודשים, בעוד שסירוס ניתן לבצע גם מאוחר יותר – סביב גיל 6–9 חודשים, בהתאם להמלצת הוטרינר ולמצבו הבריאותי של הגור.
גיל שנה: כבר לא גור...
כשחתול מגיע לגיל שנה, הוא כבר נחשב לחתול בוגר. למרות שעדיין עשוי להתנהג כמו גור וייתכן שטרם סיים את הגדילה, החתול הבוגר מוכן לעבור למזון לחתולים בוגרים באיכות גבוהה. מומלץ לעקוב אחרי הנחיות ההאכלה המומלצות הרשומות על שק המזון כדי לקבוע כמות ותדירות האכלה מתאימות.
גיל ההתבגרות נמשך בדרך כלל עד לגיל 18 חודשים, במהלך תקופה זו ייתכן שהחתול יפגין שובבות אנרגטית ו"מתבגרת", הכוללת בדיקת גבולות וסימני מרדנות, אך לאחר מכן יתחיל להיות רגוע ומיושב יותר.
מתי לפנות לווטרינר?
כאשר הגור אינו יונק או מפסיק לאכול. שלשולים, הקאות, צואה שחורה או שתן כהה. חום גוף נמוך (מרגיש קר למגע) או נשימה לא תקינה. חולשה, קושי לעמוד, עיניים דומעות או מודלקות. ירידה או אי־עלייה במשקל בהשוואה ליום הקודם. במידה והכל תקין, ניתן לתאם ביקור ראשון סביב גיל חודש.
לסיכום
טיפול בגור חתולים, ובמיוחד גור יונק, דורש הרבה תשומת לב, עדינות וסבלנות – אבל הוא גם אחד התהליכים המתגמלים ביותר עבור מי שאוהב בעלי חיים. ליווי מקצועי, תזונה נכונה, חימום, טיפולים מונעים והרבה אהבה – כל אלה יכולים להפוך גור קטן וחסר ישע לחתול שמח, בריא ובטוח בעצמו.
היתרון הגדול בטיפול בגורי חתולים בבית הוא היכולת לספק את הטיפול במרחב המוכר והבטוח, ולהימנע ממצבים מלחיצים הנגרמים בביקור במרפאה וטרינרית. טיפול בביקור בית מאפשר מעקב צמוד, יחס אישי ונוחיות מקסימלית לחתול ולבעליו.
יש לכם גור בבית? אתם מוזמנים לפנות אליי לייעוץ, ליווי אישי או בדיקה רפואית – בביתכם.
לשאלות וייעוץ צרו קשר!
ד"ר עדי שפירא – וטרינרית עד הבית
המידע נכתב ע״י ד״ר עדי שפירא, רופאה וטרינרית, התוכן נועד לשמש כמקור מידע כללי ושירות לציבור בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, אבחון או טיפול.
.
.
.